Robust rånjärn i gjutjärn från svenska Skeppshult. Kan användas på alla värmekällor, inklusive induktion, öppen eld och i ugn.
Dubbla järnhandtag samt rotationspunkt på motstående sida för att kunna vända järnet utan att lyfta hela tyngden. Handslipade kanter runt om järnet och 5 mm tjock botten för att sprida värme jämnt, få fin stekyta och för att hålla formen i generationer. Den konkavt precisionssvarvade botten gör också att pannan står stabilt på spisen även vid mycket hög värme.
Mönstret i järnet ger rån med vackert mönster. Att göra egna våffelrån är både enkelt och roligt!
Recept på frasiga rån (ca 20 st)
1 ½ dl vatten
1 ½ dl socker
ca 3 dl vetemjöl
100 g smält smör
Gör så här:
1. Blanda samman vatten, socker och halva mängden mjöl (dvs. 1 ½ dl). Rör till en jämn smet. Sikta ner resterande mjöl under omrörning. Rör till sist ner smöret.
2. Hetta upp järnet och smörj med smör första gången, om det inte redan är väl instekt.
3. Bred ut smeten, lägg ihop och pressa samman. Grädda till ljusbruna rån och rulla ihop genast. Använd ev. tunna bomullshandskar om du är känslig för värme.
Det gräddade rånet kan även formas över en tekopp till en skål som sedan fylls med frukt och glass. Enkelt, lyxigt och jättegott! Testa också att baka av dina hemgjorda knäckebröd i rånjärnet.
Varför gjutjärn?
Gjutjärn har en otrolig värmeledningsförmåga, vilket ger jämn värme över hela pannan. En annan fördel är att pannor av gjutjärn är väldigt tåliga och håller för alla typer av köksredskap, inklusive metall.
Alla Skeppshults gjutjärnsprodukter är förbehandlade med svensk ekologisk rapsolja, vilket ger en naturlig non-stickyta. Oljan ger samtidigt järnet en djup svart färg. Ett äkta hantverk från gjuteriet i de småländska skogarna, där varje detalj gjuts i en sandform som sedan slås sönder. Varenda produkt är därför unik.
Användning och skötsel
Skölj av pannan med varmt vatten innan första användningen för att bli av med eventuella dammrester. Sedan är det bara att köra!
Stek alltid med smör eller olja i pannan — när pannan är väl instekt behövs däremot inte mycket fett. Använd därför hett vatten och hushållspapper för att göra rent pannan utan diskmedel efter användning.
Låt pannan bli ordentligt varm innan du börjar steka för att pannan ska fungera som bäst. Om maten bränner fast är det bara ett tecken på att pannan behöver mer tid.