WASABI allkniv från japanska KAI, smidig nog för att skala en lök i handen och sedan skiva upp den på kort tid.
Wasabi Black Series innehåller knivar med en framgångsrik kombination av uthållig funktionalitet och skärpa, robust materialkvalitet och en minimalistisk design. Avsedda för okomplicerad och kontinuerlig användning antyds en japansk estetik som grundar sig i Zenbuddhismen.
Det mattsvarta plastgreppet är vattentåligt och därmed extra robust och lättskött. Dess ovala eller kastanjeformade form (beroende på bladets storlek) uppvisar en behaglig och naturlig känsla, uppnådd genom tillsats av bambupulver.
Knivbladet är tillverkat av korrosionsbeständigt 6A/1K6 stål med hög kolhalt och ett hårdhetsvärde på 56 (±1) HRC. Den lätt välvda baksidan av bladet ger ett säkert grepp under arbetet, vilket också möjliggör måttligt gungande rörelser.
Till skillnad från det traditionellt japanska trähandtaget så är inte handtaget infogat utan omfamnar bladet helt. Handtaget och det högpolerade bladet i rostfritt stål är nämligen permanent sammangjutna, vilket utesluter ansamling av smuts och minimerar risken för bakterietillväxt i eventuella öppningar eller håligheter.
Vad är en allkniv/universalkniv?
Universalkniven är perfekt för en mängd små uppgifter där det krävs mer exakta snitt såsom trimning av broccoli, gröna bönor och andra mindre grönsaker. Vissa kockar använder den direkt i handen som en stor skalkniv. Andra gillar den lilla storleken och använder den istället som ett alternativ till kockkniven. Universalknivar kallas ibland för smörgåsknivar eftersom de fungerar bra för alla pålägg: från grönsaker med tunt skal som tomater, till kött och ostar.