Grillpanna i gjutjärn från svenska Skeppshult. Handtag i självventilerande stålskaft och extra stödhandtag som förenklar hantering. Kan användas på alla värmekällor, inklusive induktion, öppen eld och i ugn.
En grillpanna är en stekpanna med kraftiga räfflor/ribbor i botten. Därmed fås enkelt smaken av grill även om maten tillagas på spisen. För att få tydliga grillränder på maten ska du låta den ligga ett par minuter i pannan innan den vändes. När maten lätt släpper från pannans räfflor är den klar att vändas.
Handslipad kant och 5 mm tjock botten för att sprida värme jämnt, få fin stekyta och för att hålla formen i generationer. Den konkavt precisionssvarvade botten gör också att pannan står stabilt på spisen även vid mycket hög värme.
Varför gjutjärn?
Gjutjärn har en otrolig värmeledningsförmåga, vilket ger jämn värme över hela pannan. En annan fördel är att pannor av gjutjärn är väldigt tåliga och håller för alla typer av köksredskap, inklusive metall. Pannorna är även trevliga att servera direkt ur, vilket ger en härligt rustik dukning.
Alla Skeppshults gjutjärnsprodukter är förbehandlade med svensk ekologisk rapsolja, vilket ger en naturlig non-stickyta. Oljan ger samtidigt järnet en djup svart färg. Ett äkta hantverk från gjuteriet i de småländska skogarna, där varje detalj gjuts i en sandform som sedan slås sönder. Varenda produkt är därför unik.
Användning och skötsel
Skölj av pannan med varmt vatten innan första användningen för att bli av med eventuella dammrester. Sedan är det bara att köra!
Stek alltid med smör eller olja i pannan — när pannan är väl instekt behövs däremot inte mycket fett. Använd därför hett vatten och hushållspapper för att göra rent pannan utan diskmedel efter användning.
Låt pannan bli ordentligt varm innan du börjar steka för att pannan ska fungera som bäst. Om maten bränner fast är det bara ett tecken på att pannan behöver mer tid.